Ποια είναι η πορεία του IoT;

Ένα αδιάσπαστο κομμάτι του IoT είναι οι υποδομές που υπάρχουν και παρέχονται έτσι ώστε οι συσκευές να γίνουν όσο το δυνατό αποτελεσματικότερες. Εταιρίες όπως η GainSpan, Qualcomm, Silicon Labs κ.α. προσφέρουν σε επιχειρήσεις αλλά και καταναλωτές τα απαραίτητα εργαλεία για την διασύνδεση και την βελτιστοποίηση τέτοιων συσκευών.

Γιατί όμως δεν βλέπουμε παντού τέτοιες συσκευές; Τι μας κάνει να είμαστε ακόμα σκεπτικοί;

Εμπόδια και Ασφάλεια

Πλέον, εν έτη 2020, για οποιοδήποτε προϊόν τεχνολογίας οι καταναλωτές έχουν κάποιες βασικές προσδοκίες:

  1. Ασφάλεια
  2. Προστασία των δεδομένων τους

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την προστασία των δικτύων που εξυπηρετούν τέτοιες συσκευές οι καταναλωτές είναι ακόμα δύσπιστοι για την ασφάλειά τους. Είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς τις επιπτώσεις του να έχει κάποιος άλλος πρόσβαση σε συσκευές μας. Συσκευές που ελέγχουν την θερμοκρασία του σπιτιού μας για παράδειγμα. Φαντάζει τρομακτικό.

Για τον λόγο αυτό εταιρίες όπως η Armis, Bastille, Praetorian κ.α. προσφέρουν μια σειρά από λογισμικά τα οποία παρέχουν ασφάλεια με μια ολική προσέγγιση.

Σχετικά με την προστασία των δεδομένων των καταναλωτών έχουν γίνει μεγάλα άλματα από τις εταιρίες που παρέχουν τέτοιες συσκευές. Κυρίως από τις επιχειρήσεις που προσφέρουν στην αγορά συσκευές που αναγνωρίζουν τη φωνή μας και ελέγχονται μέσω αυτής. Όταν πρωτοήρθαν στην αγορά είμασταν αρκετά σκεπτικοί καθώς το να καταγράφεται η οποιαδήποτε συνομιλία που λαμβάνει χώρα μέσα στο προσωπικό μας περιβάλλον ήταν κάτι διαφορετικό. Πλέον με το GDPR και με άλλες νομικές παρεμβάσεις οι χρήστες είναι απόλυτα προστατευμένοι.

 Η γνώμη μου για το μέλλον του IoT

Αυτό που πιστεύω είναι πως στο κοντινό μέλλον θα αρχίσουμε να εμπιστευόμαστε περισσότερο τέτοιες συσκευές. Είναι Πράγματα τα οποία μπορούν να κάνουν την ζωή μας πιο αποτελεσματική και εύκολη. Είναι απίστευτα γρήγορο και απλό το να μπορούμε να ελέγξουμε μια πληθώρα Πραγμάτων μέσα από την παλάμη του χεριού μας.

Το ζητούμενο είναι να είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορεί να το κάνει και κανένας άλλος χωρίς πρόσβαση!

Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου: Διαδικτύου των Πραγμάτων

Ευάγγελος Γκουγκουτούδης

International Business Development @ OTS SA