Πέρασε πάνω από μια δεκαετία από τότε που αποκαλέσαμε κάτι ως Πράγμα του Διαδικτύου.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) είναι ακριβώς αυτό που περιγράφουν οι λέξεις. Πράγματα (δηλ. συσκευές) που είναι συνδεδεμένες στο Ίντερνετ. Αναλυτικότερα είναι πράγματα εξοπλισμένα με υπολογιστές έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν είτε μεταξύ τους είτε με τις εκάστοτε βάσεις δεδομένων.

Η ιδέα δεν είναι κάτι καινούργιο διότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μια συνεχόμενη επανάσταση γύρω από τα λογισμικά των υπολογιστών μας, τις διασυνδέσεις μεταξύ τους, αλλά και γύρω από τους ίδιους τους υπολογιστές, δηλαδή hardware. Όλα έδειχναν πως κατευθυνόμαστε προς μια πραγματικότητα όπου οι περισσότερες συσκευές που χρησιμοποιούμε θα έχουνε κάποια διασύνδεση με το  Internet.

Υπολογιζόταν πως μέχρι το 2020 θα είναι συνδεδεμένες περίπου 25 δισεκατομμύρια συσκευές κάτι που έγινε, διότι σήμερα (Αύγουστος 2020) υπάρχουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια “Πράγματα του Διαδικτύου” συνδεδεμένα. Υπολογίζεται πως ο αριθμός θα διπλασιαστεί μέχρι και το 2025 και όλα δείχνουν ότι με τις κατάλληλες προϋποθέσεις είμαστε έτοιμοι να εμπιστευτούμε αυτές τις συσκευές.

Γιατί όμως ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει μαζική υιοθέτηση αυτών των συσκευών;

Γιατί προτιμούμε να ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του σπιτιού χειροκίνητα και να πηγαίνουμε οι ίδιοι να καταγράφουμε τις μετρήσεις των οποιοδήποτε μετρητών έχουμε στο σπίτι;

Στο παρακάτω κείμενο θα επιχειρήσω να αναλύσω αυτή την ερώτηση και θα δούμε αυτές τις “έξυπνες συσκευές” από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Χρήσεις

Καταναλωτές

 Για εμάς τους καταναλωτές υπάρχουν στην αγορά πληθώρα προϊόντων. Από έξυπνες κλειδαριές και λάμπες μέχρι και έξυπνες κάβες κρασιών και συνδεδεμένα αυτοκίνητα.  Φαίνεται οτι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και μπορεί αρκετοί από εμάς να έχουμε βάλει στην ζωή μας έστω ένα από τα Πράγματα του Διαδικτύου αλλά σίγουρα ελάχιστοι εμπιστεύονται εξ ολοκλήρου αυτή την τεχνολογία.

Μεγάλες εδραιωμένες εταιρίες όπως η Microsoft, η IBM, η Apple κ.α. αλλά και πολλές καινούριες και μικρές εταιρίες όπως η Nest, Fitbit SmartThings, LUNA κ.α. ανταγωνίζονται σε αυτή την αγορά με αποτέλεσμα τα έξυπνα προϊόντα να γίνονται ολοένα και πιο ποιοτικά και ταυτόχρονα προσιτά.

Το σημαντικότερο όμως κομμάτι είναι ότι γίνονται ασφαλέστερα τα λογισμικά των συσκευών. Ακόμα και σήμερα πολλοί από εμάς θα φοβόμασταν να έχουμε έναν έξυπνο φούρνο στο σπίτι μας. Aκόμα και αν είναι ασφαλέστερος από έναν απλό φούρνο. Μόνο η σκέψη πως κάποιος μπορεί να πάρει στον έλεγχο του καίριες συσκευές του σπιτιού μας είναι τρομακτική και είναι και ο κύριος λόγος που οι έξυπνες συσκευές δεν έχουν κατακλείσει τα σπίτια μας.

Ίσως τα πιο γνωστά Πράγματα του Ίντερνετ είναι οι συσκευές που ανταποκρίνονται στην ανθρώπινη ομιλία όπως το “Google Assistant”, “Alexa” κ.ά. Στην αρχή λειτουργούσαν ως αυτόνομες συσκευές οι οποίες έχουν αρκετές λειτουργικότητες αλλά το σημαντικότερο όλων είναι πως μέσω μιας τέτοιας συσκευής θα μπορούσε ο καθένας μας να ελέγξει τις υπόλοιπες συσκευές του σπιτιού του.

Επιχειρήσεις

Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά ενδιαφέροντα διότι πολλές επιχειρήσεις έχουν βρει λύση μέσω τέτοιων συσκευών και χρησιμοποιούνε τα Πράγματα του Διαδικτύου σε πολλές διαφορετικές διαδικασίες. Μια έρευνα από το Forbes έδειξε πως το 51% των εταιριών που χρησιμοποιούνε κάποια συσκευή για την διευκόλυνση τους κατάφεραν να αυξήσουν τον τζίρο τους.

Και εδώ δεν λείπει ο ανταγωνισμός με εταιρίες όπως η Cisco, Scania, DHL κ.α. (Smart Logistics). ΟΙ ARM και Bastille είναι επίσης οι μεγαλύτεροι παίχτες στην αγορά όσο αναφορά την ασφάλεια. Τέλος εταιρίες κολοσσοί όπως IBM, Intel, Johnson & Johnson, Siemens κ.α. εμπλέκονται στην δημιουργία ολόκληρων έξυπνων εργοστασίων και πόλεων.

Το πεδίο αυτό έχει εξελιχθεί σε μία αρένα όπου αναμετριούνται οι εταιρίες του χώρου με σκοπό να αναδειχθεί η εταιρία που θα προσφέρει την πιο προηγμένη λύση αλλά και την ασφαλέστερη.

Σε επόμενο άρθρο θα επιχειρηθεί να αναλυθεί η συμβολή των επιχειρήσεων τεχνολογίας σε αυτό το φαινόμενο που ονομάζουμε Διαδίκτυο των Πραγμάτων, αλλά και οι εφαρμογές του IoT στις καθημερινές διαδικασίες των οργανισμών. Πως αυτές έχουν αλλάξει το επιχειρηματικό τοπίο ανά τον κόσμο;

Το τελευταίο, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι εξελίξεις εν μέσω της Covid πανδημίας καλούν για γρηγορότερες εξελίξεις στον τομέα αυτό.

 

Βαγγέλης Γκουγκουτούδης 

Ιnternational Business Development Consultant @ OTS SA