Η Οδηγία NIS2 μετατρέπει την κυβερνοασφάλεια σε μία διακριτή νομική υποχρέωση. Aποσκοπεί στην επίτευξη ενός υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Risk Management αποτελεί τον πυρήνα αυτής της πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα Cloud Services & Cyber Security αναλαμβάνει την υποστήριξη των οργανισμών, ώστε να αποκτήσουν πλήρη […]
Η Οδηγία NIS2 μετατρέπει την κυβερνοασφάλεια σε μία διακριτή νομική υποχρέωση. Aποσκοπεί στην επίτευξη ενός υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Risk Management αποτελεί τον πυρήνα αυτής της πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα Cloud Services & Cyber Security αναλαμβάνει την υποστήριξη των οργανισμών, ώστε να αποκτήσουν πλήρη επίγνωση του ψηφιακού κινδύνου, να τον διαχειριστούν τεκμηριωμένα και να ανταποκριθούν στις Θεσμικές απαιτήσεις.
Αυτή η προσέγγιση, από την πλευρά της εταιρείας προς τον εκάστοτε οργανισμό, εφαρμόζεται μέσα από 8 δομημένα βήματα, συγκεκριμένα παραδοτέα και σαφή εικόνα προόδου:
To πρώτο βήμα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης κινδύνων (Risk Management Plan) και τον ορισμό του επιθυμητού επιπέδου αποδοχής κινδύνου (Risk Appetite), απαντώντας στα ερωτήματα:
Παραδοτέο: Scope and Context Document
Σε αυτό το στάδιο, γίνεται η λεπτομερής καταγραφή όλων των κρίσιμων πληροφοριακών και τεχνολογικών υποδομών (assets) του οργανισμού. Παράλληλα, προσδιορίζονται οι πιθανές απειλές και τα τρωτά σημεία (vulnerabilities) των συστημάτων.
Παραδοτέο: Asset Inventory, Threat Catalogue
Αφού αναγνωριστούν οι απειλές και οι αδυναμίες, ακολουθεί η αξιολόγηση του κινδύνου. Χρησιμοποιούνται μεθοδολογίες, όπου καταγράφονται και αναλύονται οι κίνδυνοι βάσει της πιθανότητας εμφάνισής τους και του δυνητικού αντίκτυπου που θα είχαν στον οργανισμό.
Παραδοτέο: Risk Register, Risk Matrix
Με βάση την αξιολόγηση, διαμορφώνεται το σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων. Αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένες συστάσεις ενεργειών για τον μετριασμό ή την εξάλειψη των κινδύνων, βασισμένες σε Διεθνή Πρότυπα όπως το ISO 27001 και τις οδηγίες της ENISA.
Παραδοτέο: Risk Treatment Plan
Απαραίτητο κομμάτι της ετοιμότητας είναι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου απόκρισης σε περιστατικά. Αυτό περιλαμβάνει σαφείς διαδικασίες για την ανίχνευση, την αντίδραση και την ανάκαμψη από τυχόν περιστατικά κυβερνοασφάλειας, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις.
Παραδοτέο: Risk Communication Plan
Η διαχείριση κινδύνων δεν είναι μόνο τεχνική διαδικασία. Απαιτείται ένα σχέδιο επικοινωνίας κινδύνων, το οποίο διασφαλίζει την έγκαιρη και αποτελεσματική ενημέρωση αναφορικά με τους κινδύνους στον οργανισμό.
Παραδοτέο: Risk Communication Plan
Είναι ζωτικής σημασίας η συνεχής παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων μέτρων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του καθορισμού Δεικτών Απόδοσης (KPIs) και της ετήσιας αναθεώρησης των αναλύσεων κινδύνου, ώστε το πλαίσιο να παραμένει επίκαιρο και αποτελεσματικό.
Παραδοτέο: Monitoring and Review Plan
Τέλος, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, η παροχή οδηγών και η υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της κουλτούρας κυβερνοασφάλειας σε όλο τον οργανισμό.
Παραδοτέο: Training and Awareness Plan
Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλάνου συμμόρφωσης με την Οδηγία NIS2, προσαρμοσμένου στις ανάγκες του εκάστοτε φορέα, επικοινωνήστε στο Τ: 2310 590100 ή μέσω Ε: sales@ots.gr