Πριν από μερικά χρόνια, η ασφάλεια των ψηφιακών υποδομών των φορέων δεν αποτελούσε καν αντικείμενο συζήτησης. Είναι δύσκολο να καταλάβει ένας οργανισμός τη σημασία του Cyber Security, από τη στιγμή που δεν έχει εκτεθεί ο ίδιος σε κάποιο περιστατικό ή δεν έχει ακούσει για περιστατικό σε κάποιον γνωστό ή όμορό του. Είναι ακόμα πιο δύσκολο, […]
Πριν από μερικά χρόνια, η ασφάλεια των ψηφιακών υποδομών των φορέων δεν αποτελούσε καν αντικείμενο συζήτησης.
Είναι δύσκολο να καταλάβει ένας οργανισμός τη σημασία του Cyber Security, από τη στιγμή που δεν έχει εκτεθεί ο ίδιος σε κάποιο περιστατικό ή δεν έχει ακούσει για περιστατικό σε κάποιον γνωστό ή όμορό του. Είναι ακόμα πιο δύσκολο, όταν ο oργανισμός δεν διαθέτει ικανοποιητικά κεφάλαια ή έχει άλλες λειτουργικές προτεραιότητες ή και αδυναμίες.
Με μεγάλη βεβαιότητα, όμως, μπορούμε να πούμε ότι πολλοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την ανάγκη να ασφαλίσουν τις ψηφιακές τους υποδομές και τα δεδομένα αλλάζουν, τα τελευταία χρόνια, προς το καλύτερο. Οι φορείς του Δημοσίου θέλουν, πια, να «χτίσουν» τον δικό τους φράχτη προστασίας.
Η ανάγκη των πολιτών, των επιχειρήσεων και των οργανισμών του Δημοσίου, να εξυπηρετηθούν και να εξυπηρετήσουν όλες τις δράσεις και τις συναλλαγές λόγω της πανδημίας, δημιούργησε σε όλους ερωτηματικά για την ασφάλεια αυτών. Τότε άρχισε να γίνεται αντιληπτό από όλους πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια, πόσο πολυεπίπεδη και πολύπλοκη μπορεί να είναι και πόσους κινδύνους ελλοχεύει η λανθασμένη προσέγγιση και η εφαρμογή από μη εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Οι νέες απαιτήσεις θέλουν τα συστήματα να είναι ανοικτής αρχικτεκτονικής. Να είναι σχεδιασμένα σε web περιβάλλον. Να είναι ανεξάρτητα τοπικών υποδομών. Να φιλοξενούνται στο cloud. Να είναι προσβάσιμα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο, από παντού, από οποιαδήποτε συσκευή, από οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Να είναι φιλικά και εύχρηστα. Και να είναι ασφαλή, αφού όλα τα παραπάνω ενέχουν στοιχεία μεταβλητότητας.
Επίσης, κάθε σύγχρονο λογισμικό πρέπει να διαλειτουργεί με άλλα λογισμικά και άλλες πλατφόρμες και να ανταλλάσσει δεδομένα με ασφάλεια.
Ο έλεγχος πρόσβασης, η πιστοποίηση, η αυθεντικοποίηση και τα δικαιώματα τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών χρηστών, η διαθεσιμότητα των δεδομένων και των υπηρεσιών, η διαλειτουργικότητα και η κρυπτογραφημένη μετάδοση πληροφοριών, οι τεχνικές single sign on και πολλά άλλα στοιχεία αποτελούν ενσωματωμένα χαρακτηριστικά των σύγχρονων εφαρμογών λογισμικού.
Στην OTS διαθέτουμε, εντός της εταιρείας, εξειδικευμένη ομάδα με πολύ έμπειρα στελέχη, τα οποία βοηθούν τις ομάδες ανάπτυξης λογισμικού με τις γνώσεις τους. Ταυτόχρονα, συμβουλεύουν, υποστηρίζουν και υλοποιούν δράσεις και στο πελατολόγιο μας. Έχουμε, παράλληλα, και συνεργασίες με τους «κολοσσούς» στο Cyber Security.