logo ots

Ψηφιακά δίδυμα και έξυπνες πόλεις – Μέρος 2ο

Τεχνολογίες που ενεργοποιουν το ψηφιακό δίδυμο πόλης Τα ψηφιακά δίδυμα δημιουργούνται και λειτουργούν μέσω πολλαπλών συμπληρωματικών τεχνολογιών που συλλέγουν, υπολογίζουν και οπτικοποιούν δεδομένα. Ένα σύνολο θεμελιωδών συστημάτων (όπως συστήματα εφαρμογών επιχειρήσεων), τα οποία υπάρχουν ήδη στους περισσότερους οργανισμούς σήμερα, παρέχουν υποστήριξη δεδομένων και επιχειρηματικών διαδικασιών σε ψηφιακά δίδυμα. Ωστόσο, μια συγκεκριμένη ομάδα νέων τεχνολογιών (μέρος […]

digital_twins_smart_cities|digital twins
Share

Τεχνολογίες που ενεργοποιουν το ψηφιακό δίδυμο πόλης

Τα ψηφιακά δίδυμα δημιουργούνται και λειτουργούν μέσω πολλαπλών συμπληρωματικών τεχνολογιών που συλλέγουν, υπολογίζουν και οπτικοποιούν δεδομένα. Ένα σύνολο θεμελιωδών συστημάτων (όπως συστήματα εφαρμογών επιχειρήσεων), τα οποία υπάρχουν ήδη στους περισσότερους οργανισμούς σήμερα, παρέχουν υποστήριξη δεδομένων και επιχειρηματικών διαδικασιών σε ψηφιακά δίδυμα. Ωστόσο, μια συγκεκριμένη ομάδα νέων τεχνολογιών (μέρος των οργανωτικών προσπαθειών ψηφιακού μετασχηματισμού), επιτρέπουν στα ψηφιακά δίδυμα να φτάσουν στο πραγματικό τους δυναμικό και να γίνουν μοντέλα ζωντανών δεδομένων που καλύπτουν τα οικοσυστήματα.

Internet of Things (IoT) Edge: Οι αισθητήρες και οι πλατφόρμες IoT συλλέγουν και ενορχηστρώνουν συνεχώς τα δεδομένα που είναι απαραίτητα ώστε οι οργανισμοί να αποκομίζουν αξία από φυσικά στοιχεία. Αυτή η ροή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο είναι αυτό που διασφαλίζει ότι ένα ψηφιακό δίδυμο διατηρεί ένα πραγματικό ζωντανό αντίγραφο ενός παγίου, μιας διαδικασίας ή και ενός ολόκληρου οικοσυστήματος. Όταν χρησιμοποιούνται ψηφιακά δίδυμα για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών, η ταχύτητα και η ακρίβεια καθίστανται πρωταρχικής σημασίας. Η κατανεμημένη επεξεργασία του υπολογιστικού νέφους (cloud) είναι σχεδόν απαραίτητη σε τέτοια σενάρια.

5G: Η συνεχής ροή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των φυσικών και των εικονικών εκδόσεων είναι κρίσιμη για τα ψηφιακά δίδυμα. Με τις εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες, τον χαμηλά λανθάνοντα χρόνο και την ικανότητα να υποστηρίζει υψηλές πυκνότητες συσκευών, το 5G είναι ένας χρήσιμος ψηφιακός επιταχυντής.

AI και Big Data Analytics: Το AI, σε συνδυασμό με εργαλεία ανάλυσης, υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων των διαχειριστών των πόλεων και επιτρέπει την αυτοματοποίηση των επιχειρησιακών εργασιών. Για παράδειγμα, ένας αισθητήρας ήχου που αποτελεί μέρος της υποδομής της πόλης μπορεί να ειδοποιήσει το προσωπικό του κέντρου λειτουργίας για ένα ατύχημα και να παράσχει μια λίστα με πιθανές απαντήσεις. Αυτό το είδος αισθητήρα μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει αυτόματα την επιτήρηση με drones της πληγείσας περιοχής.

Εργαλεία οπτικοποίησης: Τα Control Centers πραγματικού χρόνου με τα video walls και τα εργαλεία αναπαραγωγής 3D, όπως η τρισδιάστατη αναπαραγωγή του χάρτη της πόλης και το Building Information Modelling (BIM), είναι βασικά συστατικά των ψηφιακών διδύμων. Οι τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας  μεταφέρουν αυτά τα εργαλεία στο επόμενο επίπεδο, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια των ψηφιακών διδύμων. Αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν επίσης σημαντικές δυνατότητες στη λειτουργία, την εκπαίδευση, το σχεδιασμό και την προσομοίωση.

Ψηφιακή πλατφόρμα: Μια ψηφιακή πλατφόρμα εκτελεί την ολοκλήρωση όλων αυτών των τεχνολογιών, συνδέοντας εφαρμογές και δεδομένα για την εξάλειψη των σιλό. Η πλατφόρμα συνδέει επίσης διάφορες επιχειρήσεις και εταίρους του οικοσυστήματος για να διερευνήσει πλήρως την αξία του οικοσυστήματος και να υπερβεί τις δυνατότητες των αυτόνομων συστημάτων.

Το μέλλον των ψηφιακών διδύμων

Οι λειτουργίες των πόλεων έχουν γίνει περίπλοκες λόγω του όγκου και της ποικιλίας των νέων πηγών δεδομένων (δεδομένα αισθητήρων IoT, κοινωνικά μέσα, ψηφιακές συμπεριφορές πολιτών/επισκεπτών, δημοτικά -ενίοτε επάλληλα- πληροφοριακά συστήματα). Υπάρχει επίσης σημαντική πίεση για τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ανάλυση πληροφοριών, την επιτάχυνση των διαδικασιών απόκρισης με τη χρήση νέων εργαλείων ώστε να αποκαλυφθούν μοτίβα συμβάντων και  αιτίων που είναι αόρατα.

Τα ψηφιακά δίδυμα εμπεριέχουν τα παραπάνω και παρέχουν τεράστια πιθανά οφέλη.

Επί του παρόντος, οι πρώτες πρωτοβουλίες ψηφιακών δίδυμων στο χώρο των Έξυπνων Πόλεων επικεντρώνονται στις μεταφορές και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή περιορίζονται σε περιουσιακά στοιχεία ή κτίρια.

‘Ομως, οι ομάδες διαχείρισης πόλεων πρέπει να διπλασιάσουν τις επενδύσεις  για αυτοματοποίηση διαδικασιών, γνωστική υπολογιστική, επιχειρησιακή ευφυία και τεχνητή νοημοσύνη.

Έτσι, θα διασυνδέσουν ολόκληρα οικοσυστήματα και θα καρπωθούν αυτό που συνιστά το πραγματικό δυναμικό του ψηφιακού διδύμου έξυπνης πόλης, τον αέναο κύκλο επίγνωσης, ανταπόκρισης και πρόβλεψης.

 

Γιάννης Ράμφος, Business Development Consultant, OTS

Εγγραφείτε στο Newsletter

© 2025 OTS. All Rights Reserved
Development by
Κεντρικά Τηλέφωνα της Εταιρείας
Τηλεφωνικό Κέντρο – 2310 590100
Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης – 2312 205515