Η Ευρώπη της κοιμητηριακής τέχνης

Κάθε εποχή αναδεικνύει τους δικούς της τεχνίτες που τολμούν να αποτυπώσουν συναισθήματα και εμπειρίες μέσα από την χρήση και εφαρμογή τεχνών και τεχνικών. Στόχος τους πάντα να διηγηθούν μια ιστορία, να περιγράψουν μια ανθρώπινη εμπειρία, καθολική και διαχρονική.

Αποτελέσματα αυτού του τολμήματος βρίσκουμε πολλές φορές σε διάφορα κοιμητήρια, τα οποία αναδεικνύονται πλέον σε χώρους τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς της παγκόσμιας ανθρωπότητας. Ο πόνος, η θλίψη, η απώλεια και η προσμονή μαζί με την ελπίδα είναι συναισθήματα που περικλείονται στην ανθρώπινη εμπειρία και επηρεάζουν κάθε άνθρωπο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Έτσι, συναντάμε πολλές φορές την αποτύπωση αυτών σε μνημεία μεγάλης χρονικής διάρκειας (πχ. αγάλματα), τα οποία πολλές φορές είναι καθηλωτικά, καθώς πέρα από την εξαιρετική τεχνική που μπορεί να επιδεικνύουν, αγγίζουν κάτι βαθιά μέσα στον καθένα ξεχωριστά. Όλα αυτά τα έργα τέχνης έχουμε την ευκαιρία να τα θαυμάσουμε είτε με δια ζώσης επισκέψεις, είτε με διαδικτυακές επισκέψεις στα κοιμητήρια.

Έτσι σήμερα, συζητάμε ολοένα και περισσότερο για ένα νέο είδος τουρισμού, τον κοιμητηριακό, ο οποίος υποστηρίζεται συνειδητά από ανθρώπους ταγμένους σε αυτήν την χρονοκάψουλα τέχνης και αποτύπωσης της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Σήμερα μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω του συνδέσμου  http://www.significantcemeteries.org της ASCE (Association of significant cemeteries in Europe) για την προσπάθεια που γίνεται για την προώθηση των Ευρωπαϊκών κοιμητηρίων, ως βασικό συστατικό της κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον παραπάνω ιστότοπο για να ανακαλύψετε το πώς η κοινωνία των δημιουργών τέχνης υποστηρίζεται πάντα από ανθρώπους αφιερωμένους στη διαφύλαξή της, αλλά και τις ενέργειες που γίνονται για την διάδοση της ιστορίας τους στον υπόλοιπο κόσμο.

Η σημασία της οργάνωσης στην διάδοση του κοιμητηριακού τουρισμού

Open1|Cemetery ονομάζεται η εφαρμογή η οποία από τον αρχικό σχεδιασμό της, είχε σαν στόχο την εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας που βιώνουν τη δραματική εμπειρία της απώλειας ενός κοντινού προσώπου. Μια οργανωμένη μονάδα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εύκολη εξυπηρέτηση του πολίτη που βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή, διευκολύνοντας με τα διαδικαστικά θέματα.

Επιπλέον, η εφαρμογή Open1|Cemetery, με την χρήση τεχνολογίας γεωχωρικών δεδομένων συμβάλλει, εκτός από την εποπτική παρακολούθηση του χώρου και στη διευκόλυνση δημιουργίας μιας  ιστορικής διαδρομής που μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια ξενάγηση στα εκάστοτε μνημεία του χώρου των κοιμητηρίων, προσφέροντας στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία.

Η ανάπτυξη της εφαρμογής, χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης, επιτρέπει την επικοινωνία με τρίτα εξωστρεφή συστήματα που κατασκευάζουμε κατόπιν συνεννόησης μαζί σας, ανεβάζοντας την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών και των ιδιωτών (Customer and Citizen centric by design) στα υψηλά σημερινά δεδομένα ποιοτικής εξυπηρέτησης.

Δείτε περισσότερα εδώ Open1 |Cemetery

Ηλίας Λαζαρίδης, Business Development Consultant OTS SA