Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε στις 3 Δεκεμβρίου 2018, την 24η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εκπαίδευση, με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

Η UNESCO από την πλευρά της καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της και όλους τους εταίρους της να θέσουν την ποιοτική εκπαίδευση ως κύρια προτεραιότητα παγκοσμίως.

Η συνεχής εκπαίδευση είναι μία από τις θεμελιώδεις αξίες που έχουμε στην ΟΤS. Επιδιώκουμε να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε διαρκώς, διότι είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε ως άτομα, οργανισμός, αλλά και ως ευρύτερη κοινωνία. Θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας τις καλύτερες λύσεις, μέσα από υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα και για να το πετύχουμε αυτό οφείλουμε να κατέχουμε άριστα το πλαίσιο του προβλήματος, την νομοθεσία, αλλά και τα διάφορα εργαλεία και τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιήσουμε.

Η OTS φροντίζει σε διαρκή βάση για την εκπαίδευση και την εξέλιξη του κάθε υπαλλήλου με κάθε μέσο, εντάσσοντας όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις σε ένα οργανωμένο πλαίσιο, το “OTS Academy“. Αρχικά, στον κλάδο των developers, κάθε νέος συνάδελφος που εντάσσεται στην ομάδα μας, ακολουθεί ένα εκτεταμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε, με την καθοδήγηση ενός έμπειρου μέλους της ομάδας.

Αναλυτικότερα, η εκπαίδευση του νέου συναδέλφου developer στην OTS ξεκινάει με SQL. Ο νέος συνάδελφος γνωρίζει τις βασικές αρχές της SQL και στη συνέχεια καλείται να εφαρμόσει τις γνώσεις του επάνω σε ασκήσεις σχετικές με το project με το οποίο ασχολείται η ομάδα που έχει ενταχθεί. Ακολουθεί η εκπαίδευση στην Java και στο Spring Framework, στο οποίο βασίζονται τα back end κομμάτια των εφαρμογών μας. Κατόπιν προχωράμε σε front end τεχνολογίες, όπως html, css και javascript. Η εκπαίδευση τελειώνει με την ενασχόληση του εκπαιδευόμενου στο front end framework, με το οποίο είναι υλοποιημένο το project της ομάδας του. Στην OTS ενθαρρύνουμε τις ερωτήσεις, καθώς πιστεύουμε στο ρητό «Δεν υπάρχουν λάθος ερωτήσεις, μόνο λάθος απαντήσεις». Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης, ο νέος συνάδελφος έχει δίπλα του έναν «μέντορα», που τον καλωσορίζει από την πρώτη στιγμή, φροντίζει για την ομαλή του ένταξη στην ομάδα και τον βοηθάει σε κάθε σκέλος της εκπαίδευσής του, παρακολουθώντας την πρόοδό του. Σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης υπάρχουν courses, με hands-on παραδείγματα και ασκήσεις.

Η μετάδοση της γνώσης μεταξύ των μελών της ομάδας είναι μια πολύ σημαντική αξία για εμάς. Οι πληροφορίες και η γνώση θέλουμε να μοιράζονται ανοιχτά και αυτό επιδιώκουμε να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Έτσι ενισχύουμε ιδιαίτερα την ομαδική δουλειά, στην οποία κάθε συνάδελφος νιώθει την άνεση να θέσει οποιαδήποτε απορία.

Επιπλέον, με στόχο την διαρκή εξέλιξη των εργαζομένων, πραγματοποιούμε τακτικές εκπαιδεύσεις με εξωτερικούς συνεργάτες πάνω σε ζητήματα Customer Experience, Sales, Α’ Βοηθειών, ξένων γλωσσών κ.α. Είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς να βρισκόμαστε πάντα μπροστά στις εξελίξεις και να παρέχουμε μια εξαιρετική εμπειρία σε όλους τους πελάτες μας.

Τέλος, η OTS στηρίζει κάθε εργαζόμενο στην εκπαιδευτική του πορεία και εκτός της εταιρείας, με ένα ετήσιο εκπαιδευτικό επίδομα, με το οποίο μπορεί να χρηματοδοτήσει σεμινάρια, μεταπτυχιακά προγράμματα και άλλα μαθήματα της επιλογής του, εφόσον έχουν μια σχετική συνάφεια με τα γενικότερα ενδιαφέροντα της εταιρείας.

Κλείνοντας, η έννοια της εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε να περιορίζεται στα στενά πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος ή μερικών σεμιναρίων. Ως άνθρωποι πλουτίζουμε σε παιδεία, μέσα από τις εμπειρίες μας ως πολίτες, εργαζόμενοι, συνάδελφοι, ακόμη και ως πελάτες οι ίδοι. Κάθε ημέρα είναι και ένα μάθημα, ιδίως όταν ζεις και κινείσαι σε ένα περιβάλλον που δίνει ιδιαίτερη αξία στην μάθηση και την κουλτούρα. Στην OTS έχουμε χτίσει ένα σταθερό σύστημα αξιών και μια εταιρική κουλτούρα, που θεμελιώνουμε και επεκτείνουμε μέρα με την μέρα. Που επιδιώκουμε να μεταλαμπαδεύουμε σε κάθε συνάδελφο, συνεργάτη ή πελάτη που συναντάμε. Μια κουλτούρα που βασίζεται στην εκπαίδευση, την ισότητα, την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη.

Ας αφήσουμε τον τελευταίο λόγο σε κάποιον που κατάφερε να πει πολλά με περισσότερα, με πολύ λιγότερα:

“Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο.”

Νέλσον Μαντέλα

 

 

Ελευθερία Παμπουκίδου, Human Resources Coordinator, OTS

Κώστας Χατζησωτηρίου, Software Developer, OTS