….

Η ημέρα έχει κυλίσει ομαλά στο γραφείο. Το προσωπικό έχει σχολάσει και σιγά σιγά θα φύγω και εγώ για το σπίτι. Το τηλέφωνο γνωρίζει ότι αυτή την ώρα συνήθως αποχωρώ και με ενημερώνει για την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο που συνήθως χρησιμοποιώ για την επιστροφή στο σπίτι.

Επιστρέφω στο αυτοκίνητο. Ξεπαρκάρω και την ίδια στιγμή λαμβάνω μήνυμα από το σύστημα διαχείρισης στάθμευσης του Δήμου που με ευχαριστεί και με ενημερώνει ότι αποχώρησα από την θέση 683 την οποία είχα καταλάβει για 8 ώρες και 34 λεπτά. Η χρέωση που έγινε στην κάρτα μου ήταν 4,28€.

Είναι χειμώνας και νυχτώνει νωρίς. Στον πεζόδρομο πίσω από το δικαστικό μέγαρο δεν κυκλοφορεί κανείς. Ο οδοφωτισμός έχει χαμηλώσει την ένταση του και φωτίζει τόσο όσο χρειάζεται ώστε να μην είναι σκοτεινά. Καθώς κινούμαι οι δύο στύλοι μπροστά μου δυναμώνουν την ένταση τους και οι δύο πίσω αντίστοιχα την χαμηλώνουν. Έτσι, συνεχώς, τα επόμενα 50 μέτρα της πορείας μου είναι καλύτερα φωτισμένα.

Καθώς οδηγώ προς το σπίτι, ενημερώνομαι ότι στο σπίτι δεν είναι κανείς και ότι η θερμοκρασία είναι στους 18ο Κελσίου. Οι δικοί μου δεν γύρισαν ακόμη από τις υποχρεώσεις τους. Καθώς πλησιάζω περίπου 3 χιλιόμετρα πριν την άφιξη μου στο σπίτι ο θερμοστάτης ρυθμίζεται αυτόματα στους 21ο Κελσίου αφού γνωρίζει από τις συνήθειες μας την επιθυμητή θερμοκρασία.

Αφού δεν είναι κανείς στο σπίτι ακόμη, τηλεφωνώ στον φίλο μου τον Ηλία με σκοπό να βρεθούμε για ένα ποτό γιατί έχουμε καρό να βρεθούμε. Συμφωνεί. Αλλάζω πορεία για ένα κοντινό στέκι που βρισκόμαστε. Το σπίτι αντιλαμβάνεται ότι απομακρύνομαι. Κατεβάζει την επιθυμητή θερμοκρασία αλλά όχι στους 18ο . Την αφήνει στους 19.5ο αφού γνωρίζει ότι σε λιγότερο από μισή ώρα θα αρχίσει η επιστροφή των υπολοίπων στο σπίτι οπότε ας το ζεστάνει λίγο νωρίτερα.

Έφτασα νωρίτερα από τον Ηλία και χαλαρώνω περιμένοντας τον, ενώ παρατηρώ τον κόσμο να κινείται στην πλατεία. Στο κέντρο της, μία μεγάλη οθόνη προβάλλει χρήσιμες πληροφορίες για τον πολίτη. Αυτή τη στιγμή αναφέρει τα δεδομένα από τις πιο πρόσφατες αναλύσεις ποιότητας νερού. Πολλά από αυτά τα δεδομένα, όπως το ακρυλαμίδιο και τις τιμές του, δεν τα καταλαβαίνω αλλά είμαι σίγουρος ότι οι διαχειριστές των συστημάτων τα καταλαβαίνουν. Εξ’ άλλου σύμφωνα με τα Σχέδια Ασφάλειας Νερού που εφαρμόζονται και παρακολουθούνται με λογισμικά υψηλής ακρίβειας, κάθε πιθανός κίνδυνος και ο τρόπος δράσης και αντιμετώπισης του κινδύνου έχει προβλεφθεί. Είμαι ήσυχος ότι το νερό που καταναλώνω εγώ, η οικογένεια μου και συμπολίτες μου είναι απολύτως ασφαλές.

Μετά από 1,5 ώρα και αφού έχουμε πει τα νέα μας με τον Ηλία, κοιτάζω το κινητό μου και βλέπω ότι όλοι είναι πλέον στο σπίτι. Ώρα να επιστρέψω και εγώ. Λίγη ξεκούραση και ένα καλό δείπνο είναι ότι πρέπει για να κλείσει η μέρα.

Λίγη ώρα μετά το δείπνο αποφασίζω να ενημερωθώ για τις αυριανές προγραμματισμένες δραστηριότητες μου. Ρωτώ λοιπόν την ψηφιακή βοηθό η οποία αφού με ενημερώνει με την γνωστή ήρεμη και ευγενική φωνή της για τον καιρό, και τους δρόμους που πρέπει να αποφύγω αύριο λόγω προγραμματισμένων έργων μου υπενθυμίζει ότι πρέπει να επισκεφθώ κάποιες δημόσιες υπηρεσίες και μου προτείνει να κλείσει ηλεκτρονικά ραντεβού με αυτές (Βooking) προκειμένου να αποφύγω την αναμονή, τον συνωστισμό και γενικά την ταλαιπωρία. Συμφωνώ και αυτόματα με πληροφορεί για την διαθεσιμότητα επίσκεψης των υπηρεσιών. Υπάρχουν διαθέσιμα time slots για να κάνω όλες τις δουλειές μου χωρίς να σπαταλώ χρόνο. Συμπληρώνω τα στοιχεία μου και ολοκληρώνω την κράτηση ώστε να επισκεφτώ τις υπηρεσίες στις συγκεκριμένες ώρες. Ταυτόχρονα ενημερώνεται και το ηλεκτρονικό μου ημερολόγιο καθώς και η εφαρμογή δρομολόγησης και πλοήγησης που χρησιμοποιώ καθώς μετακινούμαι είτε πεζός είτε με όχημα.

Αύριο το απόγευμα στις 17:00 πρέπει να βρίσκομαι και στο κολυμβητήριο για να παρακολουθήσω τους αγώνες της κόρης μου. Για να αποφύγω την ταλαιπωρία κατά την άφιξη μου, να μην περιμένω στην είσοδο και γενικά να εξυπηρετηθώ πιο γρήγορα κάνω και εκεί την κράτηση μου με το ίδιο σύστημα.  Γρήγορα και με ασφάλεια λοιπόν θα βρίσκομαι στην θέση μου για τους αγώνες.

Φτάνει όμως για σήμερα. Η επόμενη κίνηση είναι να χαλαρώσουμε στο τελείωμα της ημέρας. Μία καλή πρόταση για ψυχαγωγία θα ήταν χρήσιμη. Μία ταινία που για αυτή την εβδομάδα κατατάσσεται και βαθμολογείται ψηλά από τους Έλληνες χρήστες στην συνδρομητική πλατφόρμα ψυχαγωγίας είναι καλή επιλογή. Ή μήπως να παίξουμε κάποιο παιχνίδι στην κονσόλα; Κάποιο επιτραπέζιο ίσως;

Η τεχνολογία έχει βοηθήσει την καθημερινότητά μου σε πολλά επίπεδα. Μου έχει εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και με έχει γλυτώσει από περιττό κόπο. Η εφαρμογή, λειτουργία και υιοθέτηση των τεχνολογιών των έξυπνων πόλεων από την Δημόσια Διοίκηση της χώρας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Ιδιωτικό Τομέα, την αγορά και τον ίδιο τον πολίτη, αλλάζει και θα συνεχίζει να αλλάζει τον χώρο και τον τρόπο που ζούμε, προς το καλύτερο. Προσπαθώ να φανταστώ πόσο πιο χρήσιμη μπορεί να γίνει στο μέλλον.

Καλό βράδυ!

Στέφανος Κυτάνης, Business Development Consultant, OTS