Η δεύτερη ημέρα του 14ου OTS Forum ξεκίνησε δυναμικά, την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022, με το όραμα για την Ψηφιακή Ελλάδα και την προαγωγή του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού έλαβαν χώρα, στο Ramada Plaza Thraki, στην Αλεξανδρούπολη, τρεις παράλληλες εκδηλώσεις: για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Πόλεων (Smart Cities), των Περιφερειών και το Ψηφιακό Μέλλον των Επιχειρήσεων Ύδρευσης.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Πόλεων και των Περιφερειών

Με γνώμονα τη δυνατότητα συναλλαγής πολιτών – φορέων ηλεκτρονικά και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, εκπρόσωποι των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών συναφών αντικειμένων μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους καινοτόμες λύσεις κι εμπειρίες, με απώτερο σκοπό την ολιστική προσέγγιση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης πυροδότησαν την ανάγκη υιοθέτησης ενός στρατηγικού πλάνου, από πλευράς των φορέων, με υψηλές αποδόσεις στις δημοτικές τους υπηρεσίες, με μειωμένα λειτουργικά κόστη και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα∙ ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και για τα οποία παρουσιάστηκαν ρηξικέλευθες αλλά και υφιστάμενες τεχνολογικές πρακτικές.

Το Ψηφιακό Μέλλον των Επιχειρήσεων Ύδρευσης

Την εκδήλωση για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης άνοιξε ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης.

Με βασικό σημείο αναφοράς την ενεργειακή ακρίβεια, η οποία «απειλεί» τη βιωσιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, διατυπώθηκε, ομόφωνα, η επιτακτική ανάγκη των Επιχειρήσεων Ύδρευσης να περάσουν σε μία «νέα εποχή», βελτιώνοντας τις υπηρεσίες τους, περιορίζοντας τη σπατάλη νερού και ενισχύοντας την ασφάλεια των συστημάτων τους.

Σύμβουλοι της OTS, στην παρούσα ενότητα, παρουσίασαν την ολοκληρωμένη και πληρέστερη λύση για τη διαχείριση υδατικών πόρων και την αναβάθμιση των καθημερινών διαδικασιών, τη σουίτα Open1|Ydata (Billing, Ydroid, e-Services και Σχέδια Ασφάλειας Νερού).

Το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο στον Δημόσιο Τομέα

Κατά τη διάρκεια της απογευματινής εκδήλωσης συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του νέου θεσμικού πλαισίου του Δημόσιου τομέα. Βασικός εισηγητής της ενότητας ήταν ο συγγραφέας – μελετητής, τ. Γενικός Διευθυντής του Δήμου Καλαμαριάς, Ιωάννης Θεοδώρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, επιπλέον, στα πρακτικά ζητήματα του Προεδρικού Διατάγματος 54/2018, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται, το 2019, από την Κεντρική Κυβέρνηση, ενώ από 01.01.2025, οι λοιπές οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να εναρμονιστούν, επίσης, με τον Νόμο αυτόν.

Η OTS, πρωτοστατώντας, εφαρμόζει ήδη από 01.01.2019 το νέο Λογιστικό Πρότυπο σε δώδεκα (12) φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, για την κατάρτιση και την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους.

Τέλος, για τις περιπτώσεις Δημόσιων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (Ν.4412/2016) πραγματοποιήθηκε εισήγηση από τον Προϊστάμενο ΜΟΝΑΔΑΣ Γ της ΕΥΔΥΔ ΜΕΥ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Αντώνιο Νίκα.

Το 14ο OTS Forum ολοκληρώνει τις εργασίες του αύριο Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, με τη «σκυτάλη» να περνάει στα χέρια των Αιρετών αντιπροσώπων της χώρας.

To 14ο OTS Forum στηρίζουν:

Μεγάλοι Χορηγοί: CISCO, DT&S, COSMOTE, E.Y. Ελλάδος, Lever A.E. Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Χορηγοί: Alfaware, ΑΩΖ, Blue Value, Crowdpolicy, EuroConnect, Greek Fintech Cluster, Μεσόγειος Α.

Υποστηρικτές: ACS Services, Collectives, EPI Systems, Innosec, Prisma Electronics 

Χορηγοί Επικοινωνίας: Governet, ICT tplus, ICT Weekly

Δείτε, στον σύνδεσμο που ακολουθεί, όσα διεξήχθησαν την πρώτη μέρα του 14ου OTS Forum: εδώ