Πραγματοποιήθηκε χθες, 11 Ιουλίου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη, η εναρκτήρια συνάντηση του έργου: «Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας – SYNERGiNN EDIH» στο οποίο συμμετέχει η OTS.

Ο Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας της Δυτικής Μακεδονίας SYNERGiNN EDIH θα λειτουργεί στη Δυτική Μακεδονία, προσφέροντας υπηρεσίες ψηφιακής καινοτομίας. Η περιοχή ως πρώην περιοχή εξόρυξης λιγνίτη, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει διαρθρωτική ανεργία και ανασφάλεια. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η διαφοροποίηση και η ανάπτυξη στην περιοχή εστιάζουν στο Περιβάλλον και την Ενέργεια. Το SYNERGiNN EDIH θα  καθοδηγήσει τη χρήση τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Κυβερνοασφάλεια, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τα Μεγάλα Δεδομένα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Δυτικής Μακεδονίας στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Το SYNERGiNN EDIH εξειδικεύεται στους τομείς Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που αποτελούν στρατηγική εξειδίκευσης της περιοχής. Η Ενέργεια είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς η Δυτική Μακεδονία έχει ανθρώπινους πόρους σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, χρηματοδοτείται μια υπερσύγχρονη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων από την ΕΕ. Τα μέλη του SYNERGiNN EDIH έχουν εμπειρία σε πολλούς τομείς, όπως έξυπνα δίκτυα, προγνωστική συντήρηση, βελτιστοποίηση διεργασιών, διαχείριση ενέργειας, Βιομηχανία 4.0, κυκλική οικονομία, βιοοικονομία και έξυπνες πόλεις. Οι τεχνολογίες που θα εστιάσει ο κόμβος είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Κυβερνοασφάλεια, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τα Μεγάλα Δεδομένα.

Η  OTS με την πολυετή εμπειρία στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα, θα συμμετέχει στο τριετές αυτό πρότζεκτ προσφέροντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία στον τομέα εξειδίκευσής της.

Το πρόγραμμα  εντάχθηκε στο Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα 2021-2027”.

Περισσότερα για το έργο: https://european-digital-innovation-hubs.ec.europa.eu/pl/node/271