Ο Σπύρος Παμπουκίδης, CEO της OTS, συμμετείχε σε panel με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, με θέμα τις έξυπνες πόλεις, στο πλαίσιο του OT Forum – Meta Living, το οποίο ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του.

«Έξυπνη πόλη δεν είναι η έξυπνη τεχνολογία αλλά οι έξυπνες αποφάσεις» είπε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς τι είναι η έξυπνη πόλη για τον ίδιο. Οι πόλεις είναι το μέλλον, άρα σε αυτές πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να προσφέρουμε στους πολίτες. Τόνισε την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται απομακρυσμένα, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς περιττές μετακινήσεις.

Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε η ανάγκη μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού για τις πόλεις. Ωστόσο, πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν, χωρίς να απαιτούνται πολυσύνθετες και κοστοβόρες υποδομές, υπογράμμισε ο κύριος Παμπουκίδης, δίνοντας ως απλό παράδειγμα τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής αποστολής λογαριασμών ύδρευσης προς τους πολίτες. Οι τελευταίοι θα λαμβάνουν έγκαιρα το λογαριασμό και θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να πληρώσουν από τον υπολογιστή ή το κινητό τους.

Αναφορά έγινε επίσης και στη δυνατότητα που έχουν πλέον οι πολίτες να λαμβάνουν άμεσα τα πιστοποιητικά δημοτολογίου και ληξιαρχείου, από το κινητό τους,  όπως επίσης και στην ψηφιακή δήλωση γέννησης, η οποία γίνεται πια στο μαιευτήριο.

Τέλος, εκτενής συζήτηση έγινε από τους συμμετέχοντες πάνω στη μεγάλη ευκαιρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ανάπτυξη λύσεων για έξυπνες πόλεις στο πλαίσιο του ψηφιακού τους μετασχηματισμού. Η χρονική στιγμή είναι ιδανική, αναφέρθηκε, καθώς, οι πολίτες πλέον είναι ψηφιακά ώριμοι, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στηρίζει πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τους ΟΤΑ είναι χωρίς προηγούμενο για τα ελληνικά δεδομένα.