Κάθε χρόνο, στις 23 Απριλίου, τιμούμε δύο μεγάλες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έφυγαν από τη ζωή εκείνη την ημέρα: τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Με αυτή την αφορμή, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Μια ημέρα αφιερωμένη στον πλούτο και τη δύναμη της γνώσης που μας προσφέρει το βιβλίο. 

Η αγάπη των εργαζομένων της OTS για το βιβλίο

Στην ομάδα της OTS, η αγάπη για τα βιβλία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή σχέση. Είναι ένα πάθος που μας ενώνει και μας εμπνέει να μοιραζόμαστε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας μεταξύ μας. Η αγάπη αυτή οδήγησε μερικούς από τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν την πρώτη εταιρική βιβλιοθήκη στη Θεσσαλονίκη το 2014. Αφού συγκέντρωσαν βιβλία από τις προσωπικές τους βιβλιοθήκες, τα δώρισαν στην OTS, με σκοπό τον διαμοιρασμό τους με άλλους. Έτσι δημιουργήθηκε το OTS Library.

OTS Library

Τι είναι το OTS Library;

Το OTS Library είναι μια παροχή για την προώθηση του βιβλίου, καθώς και της αξίας του διαμοιρασμού των βιβλίων. Πλέον διαθέτει βιβλιοθήκες σε 4 πόλεις, με μεγαλύτερη να είναι αυτή της Θεσσαλονίκης, ενώ ακολουθούν αυτές της Αθήνας, των Τρικάλων και της Κοζάνης. Η τελευταία μάλιστα αποτελεί μια πρόσφατη προσθήκη στο δίκτυο βιβλιοθηκών της εταιρείας.

Κάθε χρόνο, η συλλογή μας ανανεώνεται με επιλογές που καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων μας. Συνολικά οι βιβλιοθήκες μας αριθμούν πάνω από 1400 τίτλους, που εμπλουτίζονται συνεχώς τόσο με νέες προμήθειες που πραγματοποιεί η εταιρεία, όσο και με νέες δωρεές εργαζομένων. Το 2023 προσθέσαμε 230 νέους τίτλους, ενισχύοντας την ποικιλία των βιβλίων μας, τόσο σε γενικά θέματα, όσο και σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Το OTS Library δεν είναι απλώς μια συλλογή βιβλίων. Είναι μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, τη μάθηση και την ανταλλαγή νέων ιδεών, με επίκεντρο το βιβλίο. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνουμε ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια βιβλιοδεσίας και επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, ενθαρρύνοντας τη διασκέδαση μέσα από τη γνώση.

Εν όψη της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας του Βιβλίου, 3 εργαζόμενοί μας επιλέξανε να προτείνουν και να μιλήσουν για το αγαπημένο τους βιβλίο που δανείστηκαν από το OTS Library:

Ηρώ Βαρδάκη – Είμαι Οκ, Είσαι Οκ (Thomas Harris)

Δανειστικά το συγκεκριμένο βιβλίο, λόγω της αναφοράς του στο βιβλίο του Robert Board (Ο βάτραχος στο ντιβάνι). Το βιβλίο «Είμαι οκ – Είσαι οκ» του Thomas Harris αποτελεί έναν οδηγό της Συνδιαλεκτικής Ανάλυσης, όπου στα 90’ υποστηρίχθηκε, αλλά και κατακρίθηκε από πολλούς ψυχολόγους.

Ο Thomas Harris, συνδυάζοντας τη νευροεπιστήμη με τη θεωρία του Berne, κατά την οποία οι συναισθηματικά έντονες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας είναι πάντα παρούσες στην ενήλικη ζωή, προσπαθεί να τυποποιήσει τα μοντέλα της συμπεριφοράς του ανθρώπου, όχι τόσο αφηρημένα, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν από τον Φρόυντ. Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από τις 4 θέσεις ζωής του ανθρώπου : 1) Είμαι οκ – είσαι οκ, 2) Δεν είμαι οκ – είσαι οκ, 3) Είμαι οκ – δεν είσαι οκ και 4) Δεν είμαι οκ – δεν είσαι οκ

Η πιο συνηθισμένη θέση ζωής ενός παιδιού είναι η θέση «Δεν είμαι οκ – είσαι οκ», λόγω της βιολογικής εξάρτησης του από τον γονέα. Το παιδί, μη μπορώντας να είναι ανεξάρτητο (Δεν είμαι οκ), στηρίζεται στον γονέα, ως δυνατό και ικανό να το βοηθήσει (Είσαι οκ). Η ωριμότητα έρχεται με την ομαλή μετάβαση στη θέση «Είμαι οκ – είσαι οκ». Όμως, μεταβαίνουμε όλοι μας στη θέση αυτή;  Ή κάποιοι παραμένουμε στην εξαρτημένη θέση του παιδιού; Μήπως συμβαίνει και η αντίστροφη, εγωιστική θέση «Είμαι οκ – δεν είσαι οκ»; Σε κάθε περίπτωση, ο Thomas Harris, μέσα από το βιβλίο του μας δείχνει τον τρόπο να ωριμάσουμε.

Βασίλης Καρασάς – Το καφενείο στην άκρη του κόσμου (John Strelecky)

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα είδος μεταφορικού οδοιπορικού σε ένα μυστηριώδες καφενείο. Εκεί οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να σκεφτούν βαθιά για τις προσωπικές τους αξίες και τους στόχους της ζωής τους μέσα από τρεις κεντρικές ερωτήσεις που είναι γραμμένες στους τοίχους του καφενείου: 1) Γιατί είσαι εδώ; 2) Φοβάσαι το θάνατο; 3) Είσαι ικανοποιημένος;

Επέλεξα να δανειστώ το συγκεκριμένο βιβλίο μιας και προσφέρει μια διαδραστική εμπειρία. Συγκεκριμένα, σε ενθαρρύνει να σκεφτείς και να γράψεις τις απαντήσεις σου στις τρεις κεντρικές ερωτήσεις, με στόχο να ενσωματώσεις τις ιδέες σου στη δική σου ζωή. Τα συναισθήματα που μου δημιούργησε είναι πολλαπλά. Από τα συναισθήματα της ανακάλυψης και της έμπνευσης, που γνωρίζεις νέες πτυχές του εαυτού σου, μέχρι αυτό της συνειδητοποίησης, που επαναπροσδιορίζεις τις προτεραιότητες σου.

Συμπερασματικά το βιβλίο δεν είναι απλώς μια ιστορία. Είναι ένας τρόπος να αναλογιστείς τη ζωή σου, να ανακαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό και να δημιουργήσεις μια ζωή που είναι πιο αυθεντική και ικανοποιητική.

Χριστίνα Ντιούδη – Ο Βάτραχος στο Ντιβάνι (Robert De Board)

Ο Βάτραχος στο Ντιβάνι ήταν από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει! Ένα βιβλίο που θα διαβάσεις πολύ εύκολα αλλά θα σε βάλει να αναλογιστείς πολλά για τον εαυτό σου και την προσωπικότητα σου. Είναι ένα βιβλίο ψυχολογίας δοσμένο μέσα από την ζωή ενός βατράχου. Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά θα σε βάλει να σκεφτείς πολλά πράγματα για την ζωή σου υποσυνείδητα.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου