Τι είναι η Έξυπνη Πόλη;

Μια έξυπνη πόλη είναι μια αστική περιοχή που χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους ηλεκτρονικών μεθόδων και αισθητήρων για τη συλλογή δεδομένων. Οι γνώσεις που αποκτούνται από αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, πόρων και υπηρεσιών. Αφετέρου αυτά τα δεδομένα βελτιώνουν τις λειτουργίες σε ολόκληρη την πόλη.

Οι έξυπνες πόλεις δεν είναι κάτι που σχεδιάζεται για το μέλλον αλλά υπάρχουν εδώ τώρα και αναπτύσσονται γρήγορα καθώς το Internet of Things (IoT) επεκτείνεται και επηρεάζει τις δημοτικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.

Η βιομηχανία έξυπνων πόλεων αναμένεται να είναι μια αγορά 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως και το τέλος του 2020, με 600 πόλεις παγκοσμίως. Αυτές οι πόλεις αναμένεται να δημιουργήσουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2025, σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey, όπως είχε ήδη δημοσιευτεί στο TechRepublic.

Τεχνολογίες

Οι τεχνολογίες που κάνουν μια πόλη “έξυπνη” αναπτύσσονται γύρω από 6 αγορές/βιομηχανίες:

  1. Ενέργεια
  2. Μετακίνηση
  3. Δεδομένα
  4. Υποδομή
  5. Διασυνδέσεις και μεταφορά δεδομένων
  6. Έξυπνες συσκευές (IoT)

Σε αυτό το κείμενο θα εστιάσουμε σε 2 από αυτές τις κατηγορίες τεχνολογιών διότι λειτουργούν στο “παρασκήνιο” και όπως είναι λογικό περνάνε απαρατήρητες στην καθημερινότητα μας. Αυτές είναι οι τεχνολογίες των Δεδομένων (Smart Data) και των διασυνδέσεων (Smart Data Mobility).

Δεδομένα

Οι τεράστιες ποσότητες δεδομένων που συλλέγονται από μια έξυπνη πόλη πρέπει να αναλύονται γρήγορα προκειμένου να είναι χρήσιμές. Οι “ανοικτές πύλες δεδομένων” είναι μια επιλογή που έχουν επιλέξει ορισμένες πόλεις για τη δημοσίευση των δεδομένων τους σε απευθείας σύνδεση, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά και να χρησιμοποιεί προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία για την αξιολόγηση μελλοντικών προτύπων. Εταιρείες όπως η Community Logiq συνεργάζονται με πόλεις για να τους βοηθήσουν να αναλύσουν αυτά τα δεδομένα.

«Η διεισδυτικότητα της τεχνολογίας και η επέκταση των ανοιχτών δεδομένων πρόκειται να απελευθερώσει μια μηχανή οικονομικής ανάπτυξης για την αστική καινοτομία που δεν έχουμε ξαναδεί. Κινούμαστε από την ανάλυση δεδομένων που υπάρχουν μέσα στο δημαρχείο, στη δημιουργία νέων δεδομένων από αισθητήρες που αναπτύσσονται σε όλες τις πόλεις για την χρήση από πολλαπλά τμήματα και άτομα για πολλαπλές χρήσεις”, δήλωσε ο Τζον Γκόρντον, επικεφαλής ψηφιακού τμήματος στην Current, με την υποστήριξη της GE.

Ακόμη και τα δεδομένα που συλλέγονται από τους φωτεινούς σηματοδότες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ωφελήσουν τους πολίτες. Κρυμμένες στους εκθετικούς όγκους δεδομένων που συλλέγονται από συνδεδεμένα συστήματα φωτισμού και άλλες συσκευές IoT είναι οι πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που οι πολίτες αλληλεπιδρούν με τις πόλεις. Για παράδειγμα, τα δεδομένα κίνησης που λαμβάνονται από τους φωτεινούς σηματοδότες μπορούν να αποκαλύψουν μια προνομιακή τοποθεσία για ένα νέο εστιατόριο σε μια αναζωογονημένη γειτονιά. Η προγνωστική ανάλυση βοηθά τις πόλεις να φιλτράρουν και να μεταφράζουν δεδομένα σε σχετικές και ενεργές πληροφορίες που κάνουν τη ζωή της πόλης καλύτερη, ευκολότερη και πιο παραγωγική.

Διασυνδέσεις και μεταφορά δεδομένων

Οι διασυνδέσεις και η μεταφορά αναφέρεται στην τεχνολογία που επιτρέπει στα δεδομένα να ταξιδεύουν σε ολόκληρο το εύρος εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων. Η ικανότητα ομαλής μετακίνησης μέσα και έξω από πολλά διαφορετικά δημοτικά και ιδιωτικά συστήματα είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να υλοποιήσουμε την υπόσχεση των έξυπνων πόλεων. Η οικοδόμηση της έξυπνης πόλης δεν θα είναι ένα έργο που έχει “ολοκληρωθεί”. Η τεχνολογία πρέπει να είναι διαλειτουργική και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, ανεξάρτητα από το ποιος το έκανε ή πότε έγινε. Τα δεδομένα πρέπει επίσης να μην έχουν περιορισμούς καθώς κινούνται μεταξύ συστημάτων, με όλη τη δέουσα προσοχή στην πνευματική ιδιοκτησία, την ασφάλεια και ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ίσως όλα αυτά να ακούγονται ουτοπικά αλλά καθώς οι πληθυσμοί αυξάνονται και οι πόροι γίνονται πιο περιορισμένοι, η αποτελεσματική χρήση αυτών των περιορισμένων αγαθών γίνεται πιο σημαντική. Οι έξυπνες πόλεις αποτελούν βασικό παράγοντα στην κατανάλωση υλικών και πόρων. Χτισμένες και ενσωματωμένες με “big data”, οι πόλεις του μέλλοντος γίνονται σήμερα πραγματικότητα.

 

Ευάγγελος Γκουγκουτούδης

International Business Development @ OTS