Ο όρος ποιοτική εξυπηρέτηση του πελάτη εισέρχεται όλο και περισσότερο στο καθημερινό λεξιλόγιο και το στρατηγικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Με απλά λόγια σημαίνει εξυπηρέτηση με απόλυτο σεβασμό στον πελάτη, παροχές υψηλού επιπέδου σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, κάτι που εμπεριέχει τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία που εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη […]
Ο όρος ποιοτική εξυπηρέτηση του πελάτη εισέρχεται όλο και περισσότερο στο καθημερινό λεξιλόγιο και το στρατηγικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Με απλά λόγια σημαίνει εξυπηρέτηση με απόλυτο σεβασμό στον πελάτη, παροχές υψηλού επιπέδου σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, κάτι που εμπεριέχει τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία που εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη ως προς το επίπεδο παροχής της υπηρεσίας.
Η ενεργοποίηση ενός τμήματος ποιοτικού ελέγχου και εξυπηρέτησης επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας ολόκληρης της επιχείρησης και οδηγεί σε μια σειρά αλλαγών που αφορούν τη στελέχωση, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, τον προγραμματισμό, τους στόχους, την εκτίμηση της απόδοσης, την παρακίνηση και την επίλυση προβλημάτων.
Κάθε τμήμα της εταιρείας που έρχεται σε επαφή με τον πελάτη θα πρέπει να μεταφέρει τις απόψεις του πελάτη και τα αιτήματά του, στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου για καταγραφή αξιολόγηση και επίλυση.
Αν έπρεπε να συνοψίσουμε τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ποιοτικής εξυπηρέτησης του πελάτη θα τα ορίζαμε ως εξής:
Η επαφή με τον πελάτη
Η επαφή με τον πελάτη είναι ένα νευραλγικό κομμάτι της καθημερινής λειτουργίας μίας επιχείρησης και στο τέλος της ημέρας είναι αυτό που θα καθορίσει την ποιοτική αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχονται.
Για την ενεργοποίηση του ποιοτικού ελέγχου και λειτουργίας θα πρέπει οι εργαζόμενοι κάποιων τμημάτων της επιχείρησης να έρθουν σε άμεση επαφή με τον πελάτη.
Κάποια πρωτόκολλα παρουσίας και συμπεριφοράς μπορούν να συνοψισθούν στα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Πολλά απο τα παραπάνω, είναι στο χέρι μας να τα δουλέψουμε, να τα βελτιώσουμε και με αυτόν τον τρόπο να παρέχουμε στον πελάτη μία εμπειρία, και όχι μία απλή επικοινωνία.
Έφη Τιτοπούλου, Contact Center Manager, OTS